Kako urediti vrtne staze?

Početna/Općenito, Vrt, Grupe proizvoda/Kako urediti vrtne staze?

Kako urediti vrtne staze?

Kako urediti vrtne staze?

Kada uređujemo okućnicu, staze su češće potreba nego promišljena investicija. Biramo najbolje bazene, garniture za sjedenje i ekskluzivne biljke, ali najmanje razmišljamo o konkretnom povezivanju prostora unutar vrta. Ignoriranjem staza vrt se razjedinjuje i postaje samo skup prostora različitih namjena.

Castello antico opločnik

Ne samo da staze vode promatrača kroz prostor, već stvaraju atmosferu i podižu raspoloženje. Trebalo bi početi odlukom želite li formalnu ili neformalnu konekciju. Zatim treba odlučiti koliko važnih poveznica trebate, kojeg oblike, širine i dužine, te kojim materijalom planirate stazu napraviti – jednostavan šljunak ili možda dekorativne betonske ploče? Ostali faktori su naravno, budžet, očekivana prolaznost, korištenje staze i sigurnost.

Semmelrock Nordic Maritime Ploče Svijetlo Siva Prošarana
Nordic Maritime ploče

Prije početka radova razmislite o:
• Razlici formalnih (ravne jasne linije i pravi kutevi) i neformalnih (zaobljene i meandrirane) staza – razmislite obzirom na izgled kuće i pomoćnih objekata što će se bolje uklopiti u okolinu, a također i promislite o namjeni (da li će to biti staza za radne vrtne alate ili staza za šetnju)
• Širini staze obzirom na namjenu i frekvenciju Izboru materijala za prilazne staze – uzmite u obzir postavu rubnjaka, izgled objekta kojem se prilazi i sigurnost prije svega
• Izboru materijala za prilazne staze – uzmite u obzir postavu rubnjaka, izgled objekta kojem se prilazi i sigurnost prije svega
• Determinirajte najbolju poziciju za staze u stražnjem vrtu, što kraćih udaljenosti i što prirodnijeg tokaAko nemate vremena za održavanje travnjaka stvorite zanimljive zone koristeći prirodne materijale za staze, cvjetnim gredicama i mjestima za odmor Koristite trikove – sužavanjem staze neka se nagoviješta dolazak na neki zanimljiv dio vrta (klupa ispod drveta, dječja ljuljačka..)
• Pomno istražite karakteristike i primjenu najpopularnijih materijala (šljunak, cigla, beton, opločnici) za izradu staza – razmislite i o vremenu koje ćete morati provesti čisteći stazu, obnavljajući je i uređujući istu.
• Upotrebi vanjske rasvjete koja je sigurna i estetski atraktivna- solarna podna rasvjeta, lampe, lanterne…
• Ukoliko ne želite neuredan izgled, obavezno postavite rubnjake (betonske, aluminijske, plastične) koji će držati šljunak, malč ili oblutke unutar granica

Za označavanje staze možete posaditi niske živice (šimšir) koji će lijepo ograditi formalne komunikacije. Nemojte ignorirati važnost uloge staza oko vašeg doma. Obavezno potražite savjete od proizvođača materijala i izvođača radova o održavanju staze i rubnih elemenata.

Iva Filipović, mag. ing. prosp. arch.
Semmelrock CAD projektantica

Go to Top