Ako smo nešto naučili tijekom ove neizvjesne godine, to je da nikad ne znamo što nam donosi sutra. Kao vječni optimisti vjerujemo kako to ne mora biti loše, iako na prvu zvuči pomalo apokaliptično. Naime, svako je iskustvo prilika da naučimo nešto novo, a ova nas je godina naučila da u svakom zlu možemo pronaći barem malo dobra i da zajedno možemo – sve. Tako smo za vrijeme najstrožeg lockdowna konačno provodili više vremena s najdražima te se vratili prirodi i otkrili važnost zajedništva. Vjerujemo kako je većini nas vrt postao najdraže mjesto za dokolicu i odmor pa je jedno ipak sigurno – koliko god i nadolazeća godina bila neizvjesna, trendovi uređenja vanjskih površina u fokus stavljaju vrt kao oazu mira i sigurnosti. No, kako prosječan vrt pretvoriti u privatan raj i atraktivno mjesto za druženje?

Trendova je mnogo, no evo pet najistaknutijih. 

1. Vrtni ured 

Vjerujemo kako prvi trend nikome nije iznenađenje. Htjeli – ne htjeli, korona nas je u jednom trenu prisilila na rad od kuće. Neki su se snašli bez problema, nekima je klasičan ured nezamjenjiv, no sigurno je da se poslodavci u novonastalim okolnostima sve više oslanjaju na digitalne kanale i virtualne urede. Ako već radimo od kuće, zašto ne bismo spojili ugodno s korisnim i sunčane dane „odradili“ na otvorenom? Ako ste jedan od sretnika s vrtom ili barem malenim balkonom, pokušajte sve potrebno za rad premjestiti na otvoreno. Istraživanja pokazuju kako smo produktivniji kada radimo u lijepom okruženju. 

Nordic Maritime ploče

2. Vrt kao Lounge bar

Velika okupljanja se ne preporučuju i dalje, no društvena smo bića i u težim vremenima nema bolje utjehe od dobrog društva. Kako bismo ipak bili sigurniji i zaštićeniji od bilo kakve zaraze, idealno je mjesto okupljanja na otvorenom, ali u sigurnosti vlastitog doma. Pogađate – opet se sve vrti oko vrta. Lokali su manje posjećeni, no atmosferu lounge bara možete postići i u vlastitom dvorištu. Inspirirajte se uređenjem sa fotografije.

La Linia Grande u kombinaciji sa klinker opekom

3. Spajanje nespojivog

Ljubitelji mode sigurno primjećuju kako se u posljednje vrijeme često spajaju potpuno različiti uzorci odjeće. Tko bi rekao da kombinacija leoparda i prugica može izgledati tako neodoljivo? Eksterijeri nisu iznimka. Dizajneri okoliša sve više posežu za nekonvencionalnim kombinacijama. Primjer je novouređeni trg Vatroslava Lisinskog u srcu Osijeka. Atraktivna površina spaja rustikalnu Semmelrock klinker opeku tople crvene boje s modernim sivim La Linia grande pločama. Osim toga, projektanti su zanimljivu pergolu u središtu trga obložili podnom opekom koja se do ovog projekta koristila isključivo za pod. Rezultat? Nikad atraktivniji trg koji privlači brojne poglede. 

Castello opločnik otučeni, sivi

4. Mali vrtovi 

Trendovi su zabavni, ali važno je da uvijek budemo realni. Mnogi nemaju na raspolaganju velika dvorišta, no i mala površina uz adekvatno iskorišten prostor može biti trendi. Važno je da takva površina ostane jednostavna – ne valja je pretrpavati zbog postojećeg ograničenja veličine i oblika. Držimo se jednog stila u kojem se želimo ” kretati” jer nema mjesta za detalje – ali moramo postaviti “cilj”- dakle mjesto do kojeg se u vrtu dolazi, koje je vrhunac tog vrta. Uglavnom je to neka skrivena klupica, mini pergola, mali vodeni element.

Umbriano ploče

Kod projektiranja malih vrtova, sigurnije se oslanjati na vječne klasike i minimalizam kako bi prostor djelovao vizualno veći. Sa sivim tonovima nemoguće je pogriješiti, a i vrlo su jednostavni za održavanje. Navedeno je jedan od razloga popularnosti sive linije Semmelrock opločnika, poput Umbriana, Castella antica, Nordic maritima…

Koraljni Arte opločnik

5. Hrabro s bojama 

Međutim, primjećuje se porast potražnje modela u bojama pa je Semmelrock-ov tim nedavno razvio Arte opločnik crvenkaste boje koji su prirodnim slijedom nazvali Arte koraljni. Upravo nas ovaj proizvod vodi do posljednjeg, ali ne i manje istaknutog trenda – igre bojama. Vrtni elementi crvene boje tradicionalno su popularni na području Istre što ne čudi s obzirom na boju tla i samim time – lakše održavanje ovakvih modela opločnika. Međutim boje su sve traženije i u ostalim dijelovima zemlje. Najtraženije su prošarane nijanse bilo da se radi o crvenkastim ili karamel tonovima, a investitori ih u svom domu vole spajati na najrazličitije načine. Inspirirajte se i ohrabrite i sami isprobati boje u svom vrtu.