Kad nešto preživi stoljeća i brojne trendove, postaje tradicija, a često se tvrdi kako je „Bolje da nestane selo, nego tradicija“. Određene tradicije postoje i u kulturi opločavanja, a jedna od njih je primjena klinker opeke.

Običaj primjene pečene cigle kao opločnika i zidova stara je koliko i sama povijest gradnje. Opeka nastaje pečenjem posebne vrste gline bez dodatka kemikalija. Glina je zaslužna za kasniju boju proizvoda, a kao rezultat dobije se čvrsta opeka otporna na sol, smrzavanje i na različita sredstva za čišćenje.

 

Postojane sirovine
Boje Penter opeke nastaju uslijed procesa pečenja prirodne gline. Iz tog razloga boja je mnogo postojanija od one na glaziranim pločicama. Osim toga odlikuju se neograničenim vijekom trajanja te neosjetljivošću na vremenske uvjete.

Proizvod s karakterom
Penter podna opeka je proizvod s karakterom koji s godinama postaje zreliji i ljepši. Upravo opeka stvara posebnu, nezamjenjivu atmosferu u vrtu, na terasi i javnim površinama. Individualnu baš kao što su i ljudi koji s njom grade i žive. Bilo da se radi o modernom ili tradicionalnom, glatkoj ili gruboj površini.

Opeka je posebice primjerena terasama, vrtnim i stazama oko kuće, stepenicama i unutarnjim dvorištima.

 

Sve prednosti opločivanja klinker opekom:

• prirodna podna obloga sačinjena od visokovrijedne, čvrste pečene gline
• trajno postojane i lijepe prirodne boje
• postojanost na smrzavanje, prljavštinu i onečišćenja iz okoliša
• sigurna i stabilna površina otporna na klizanje
• jednostavno polaganje
• idealno za uređenje zahtjevnih životnih prostora zahvaljujući velikom izboru i kreativnim mogućnostima polaganja
• bezvremensko bogatstvo za svaki stil uređenja i gradnje
• opeka traje duže od prosječnog ljudskog vijeka – samoodrživost i očuvanje prirodnog okoliša

Kako nastaje podna klinker opeka?

Klinker se peče na temperaturi višoj od 1.000 stupnjeva Celzijusa. Procesa pečenja poznatiji je pod nazivom sinteriranje, a tokom pečenja zatvaraju se pore materijala pa gotove opeke skoro da i ne upijaju vodu.

Prednost opeke je velik izbor boja – od nijanse pijeska, preko terakote pa sve do klasične smeđe. Iako je klinker zahvalan za stvaranje atmosfere meditaranskog vrta, zanimljivo je da je najpopularniji izbor za opločavanje u kontinentalnim dijelovima gdje se također izvrsno uklapa u okoliš.

Zavirite u našu ponudu različitih modela Penter podne klinker opeke https://www.semmelrock.hr/kategorije-proizvoda/penter-podna-klinker-opeka/

Kako postaviti i održavati podnu opeku?

Prilikom postavljanja klinker opeke važno je pripaziti na njihovu veličinu i funkciju te na stupanj opterećenja površine. Osim boje, za završni rezultat od presudne je važnosti shema njihova postavljanja. Mogućnosti su brojne, a opeka vješto spojena s opločnicima nešto drugačijeg dizajna omogućavaju jedinstveno, a ipak uvijek iznova zanimljivo uređenje podnih površina.

Kao i kod betonskih opločnika, prednost opeke je mogućnost ponovnog korištenja i preslagivanja.

 

Ipak, važno je naglasiti kako je popločavanje najbolje prepustiti stručnjaku s iskustvom I rezultat neće izostati. Naime, željeni izgled održati će se samo ako se pravilno pripremi teren, a opeka postavi u skladu s uputama.

Klinker ne zahtjeva posebno održavanje: u većini slučajeva za čišćenje je dovoljna samo kišnica. Mjesta do kojih kiša ne dopire (primjerice natkrivena terasa) mogu se po potrebi očistiti pomoću crijeva za vodu ili čistača pod pritiskom.

Inspirirajte se našom galerijom.