Godina prođe prije nego se uspijemo okrenuti oko svoje osi, a radovi u vrtu ne mogu čekati. Kako bi vaš vrt izgledao dobro tijekom cijele godine, saznajte kada je idealno vrijeme za koje radove.


Siječanj

U siječnju prozračite plastenike, prekopajte prazne gredice ako to već niste učinili, provjerite uskladištene gomolje, a ako vam vrijeme dopušta orežite stabla jabuke i kruške. Napravite plan sadnje za povrtnjak. Hranite ptice kojima je u zimskim uvjetima teško doći do hrane.


Veljača

Mjesec zaljubljenih provedite gnojeći tlo za gredice u koje ćete sijati i saditi povrtnice. Očistite gomolje krumpira od izdanaka. Zaštite rano procvjetale voćke: breskve, nektarine i marelice kako bi kasnije uživali u njihovim plodovima. Orežite grmove koji su cvjetali tijekom zime i zimzelene živice. Odrežite visoke ukrasne trave.


Ožujak

Ožujak rezervirajte za sadnju luka, ranog krumpira i cvjetnica koje cvjetaju tijekom ljeta (gomolja). Razdijelite i presadite trajnice. Posipajte kompost. Probajte se riješiti korova dok se nisu raširili. Orežite drijenovke i vrbe (raznobojne izdanke koji su narasli tokom zime). Možete saditi većinu cvjetnica: dalije, karanfile, jaglace, zvjezdane, asparagus, mak, cinije, šumarice i sl.Travanj

U travnju zaštitite pupoljke od kasnih mrazeva. Povežite penjačice i ruže. Posadite začinsko bilje i trajnice. Češće zalijevajte kućno bilje te dohranite grmlje i ruže. Posijte travu i popravite rupe u travnjacima. Otpornije jednogodišnje biljke posadite između trajnica: neven, različak, slijez.


Svibanj

Svibanj je vrijeme kada čuvamo osjetljive biljke od kasnih mrazeva. Redovito provjeravajte i rješavajte se korova. Često kosite travnjak, razdijelite proljetne gomolje, posijte povrtnice i posadite ljetnice. Orežite ruže.


Lipanj

U lipnju se posvetite zalijevanju. Poberite prve plodove u povrtnjaku. Kosite travnjak barem jednom tjedno i posadite preostale ljetnice. Postavite potpornje višim biljkama, orežite grmove koji su cvjetali u proljeće i zaštitite plodove (ribizl, borovnice) od ptica. Odrežite odumrle ružine cvjetove. Pokosite preostalo lišće narcisa. Zalijevajte tek posađeno drveće, posebno zimzeleno, tijekom ljetnih vrućina.


Srpanj

Ako planirate ljetni godišnji odmor, pobrinite se da sve radove završite na vrijeme ili pak da nađete nekoga tko će se brinuti o vašem cvijeću dok vas nema. U srpnju sklanjajte ocvalo cvijeće s trajnica, da bi se osigurala dulja sezona cvjetanja. Dohranite travnjak posebno ako to niste učinili u proljeće. Razdijelite i presadite perunike, posadite trajnice i dvogodišnje bilje poput vrtnog slijeza za sljedeću godinu.

Kolovoz

Kolovoz je odlično vrijeme za orezivanje glicinije. Ne odgađajte ljetno orezivanje. Zalijevajte, posebno tek posađene biljke i one u posudama i sakupljajte sjeme omiljenog cvijeća. Gnojite zemlju zelenim gnojivima.  Izvadite tulipane i pripremite za skladištenje tokom zime. Jabukama, kruškama i šljivama sklonite višak plodova da grane ne bi pukle.


Rujan

Rujan će obilježiti presađivanje trajnica. Posijte otpornije jednogodišnje biljke te smanjite zalijevanje kućnih biljaka, ali nastavite sa zalijevanjem u vrtu, ako nema dovoljno kiše. Posadite gomolje koji će cvjetati u proljeće. Orežite ruže penjačice. Očistite travnjake od pokošene trave i korova.Listopad

Listopad se ne zove tako uzalud. Redovito čistite opalo jesensko lišće i odrežite ocvale trajnice. Unesite osjetljive biljke u toplije prostore, no ostavite im otvorena vrata ili prozor za vrijeme sunčanog vremena.  Posljednja košnja i orezivanje živica. Posijte travu. Gomolje gladiola i dalija uskladištite za sljedeću godinu.


Studeni

U studenom posadite tulipane i orežite ruže koje bi se mogle slomiti pod težinom snijega. Posadite nove voćke.


Prosinac

Prosinac je također vrijeme kada možete raditi u vrtu. Ako nema snijega orežite jabuke, kruške, javore, brezu i vinovu lozu.  Listopadno drveće se još uvijek smije premještati i saditi, naravno, ne po jako niskim temperaturama. Pazite na miševe u prostorima za skladištenje!!

Iva Filipović, mag. ing. prosp. arch.
Semmelrock CAD projektantica