Dvorci su spomenici graditeljstva, vrtnog i perivojnog oblikovanja te ambijentalnog i krajobraznog ustroja. Zajedno sa svojim vrtovima oličenje su kulture i tradicije, dio su identiteta i potvrda povijesnog razvoja u prostoru. Virovitica je grad duge povijesti, u pisanim se dokumentima spominje već 1234. godine, a dvorac Pejačević nalazi se u središtu Virovitice. Jedan je od niza slavonskih dvoraca znamenite plemićke obitelji Pejačević koja je upravo po ovom svom vlastelinstvu dobila plemićki naslov “Pejačevići Virovitički”. Dvorac je izgrađen između 1800. i 1804. godine prema nacrtima bečkog arhitekta N. Rotha.

Obnova parka i dvorca je započeta pred 3 godine, a radovi su obuhvaćali kompletnu rekonstrukciju zgrade dvorca i gradskog parka. Projekt je napisala Razvojna agencija VTA, a sufinancirala ga je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

Nije slučajnost da su za opločenje staza parka i okoliša dvorca odabrani upravo  proizvodi Penter Piazza i Penter Landhaus jer tradicionalno podna klinker opeka se često koristi u Slavoniji. Na ovaj projekt tijekom 2017te i 2018te godine isporučeno je oko oko 340.000 kom podne klinker opeke. Virovitica je danas jedan od rijetkih gradova u Europi čije su centralno ishodište upravo dvorac i park. Grad je dobio novi dnevni boravak, mjesto gdje se ljudi šetaju, djeca se igraju u parku, a mi prelijepu referencu u srcu Slavonije.

Korišteni proizvodi:

Penter Landhaus

Penter Piazza

 

Korišten proizvod: