Mali park u Virovitici uređen je u sklopu projekta „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute – Bee2Be“.

Investitor je odabrao temu budući da je Virovitica “najslađi grad” u Virovitičko – podravskoj županiji – “najslađoj županiji”, poznatoj po pčelarstvu i proizvodnji meda. Uspostavljena je ruta na temu meda i pčelarstva pri čemu je polazište upravo Mali park.

Cilj projekta uređenja zapuštene zelene oaze grada bilo je stvaranje novog urbanog prostora. Projekt nosi karakter suvremene varijante utilitarnog vrta i svojevrsne turističke atrakcije koja ukazuje na bitno obilježje samoga grada, ali i županije.

Nakon mnogo uloženog truda, park je poprimio svoj konačan oblik. Također, priroda je odradila svoj dio posla pa sve više ljudi rado boravi u njemu.

Kao inspiracija za oblikovanje gredica s raznovrsnim, uglavnom medonosnim biljem, poslužila je karakteristična snimka podravskih i slavonskih polja iz zraka. U gredicama i cvjetnjacima zasađena je između ostalog i lavanda, kadulja, timijan te crnoooka pupavica i vučika koje svojom bojom i izgledom plijene pažnju. Drugi ključan element oblikovanja je šesterokut koji aludira na pčelinje saće i samim tim na pčelarstvo i med. Novonastali linearni potezi koji sadrže klupe, cvjetnjake i koševe za otpad i “hotel” za pčele izvedeni su iz drveta, dok su saćasti cvjetnjaci i fontana izvedeni iz betona.

Šesterokutni betonski opločnik pokazao se kao savršen odabir. Naime, osim što je u skladu s temom, na hodnoj plohi stvara vibrirajući geometrijski uzorak koji je dodatno naglašen izvedbom opločnika bez rubnjaka.

Korišteni proizvodi:

Šesterokut