Osječka Tvrđa barokni je grad-tvrđava 18. stoljeća, nastao transformacijom zatečenog starijeg povijesnog grada koji je stajao na ključnom strateškom prijelazu preko rijeke Drave. Ponosni smo što su Vodena vrata rekonstuirana i opločena Penter podnom klinker opekom.

Prvi je novi grad-tvrđava nastao u velikom strateškom sustavu baroknih utvrđenih gradova na granici prema Osmanskom carstvu kojega je od 1712. godine koncipirao i izgradio princ Eugen Savojski. Tvrđa je nekada imala četvora vrata: Nova (južna), Vodena (sjeverna), Carska (istočna) i Valpovačka (zapadna). Od četiri ulaza u tvrđavu do danas je ostao samo jedan – upravo Vodena vrata izgrađena 1710. godine.

Agencija za obnovu Tvrđe i gdin. Željko Andraši, ravnatelj Agencije, kao investitori imali su težak zadatak. Projekt je započeo 2010. godine arheološkim istraživanjima, te krajem 2015. godine, prostor Vodenih vrataje ozelenjen, postavljena je ambijentalna rasvjeta koja će davati posebnu čar, a tu si i klupe te drveni mostovi. Staze i ulaz opločeni su podnom klinker opekom Penter Piazza, antique, svijetlo crvene boje koja se odlično uklopila u cijelu atmosferu. Novo uređeni prostor postao je svojevstni dnevni boravak Tvrđe te mami na druženje i boravak na otvorenom.

Investitor:
Agencija za obnovu Tvrđe, Osijek

Autor idejnog rješenja:
Zlatko Uzelac, prof.
Damjan Uzelac, dipl.ing.arh.

Arhitektonski projekt:
Ured ovlaštenog arhitekta Valentina Slabinac, dipl.ing.arh.

Godina realizacije: 2015

Korišten proizvod: