Prekrasno pitoreskno mjesto Virovitica ove je godine postalo bogatije za još jedan park. Mali park u Virovitici uređen je u sklopu projekta „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute – Bee2Be“. Investitor je odabrao navedenu temu s obzirom da je Virovitica “najslađi grad” u Virovitičko – podravskoj županiji – “najslađoj županiji”. Naime, županija je poznata po pčelarstvu i proizvodnji meda. Uspostavljena je ruta na temu meda i pčelarstva pri čemu je polazište upravo Mali park.

Dizajn neodoljivo podsjeća na med i pčelarstvo, važna obilježja kraja u kojem se nalazi

 


Od zapuštene oaze do turističke atrakcije

Cilj zanimljivog projekta bilo je uređenje zapuštene zelene oaze nedaleko od samog središta grada. Projektanti su željeli stvoriti novi urbani prostor koji nosi karakter suvremene varijante utilitarnog vrta i svojevrsne turističke atrakcije koja ukazuje na važno obilježje samog grada, ali i županije.

Međutim, nije uvijek sve išlo glatko. U početku je dio građana negodovao zbog predmetnog zahvata. Ipak, kada je projekt poprimio svoj konačan oblik, a priroda je odradila svoj dio posla, park je postao atraktivno mjesto za okupljanja i sve više ljudi boravi u njemu.

Semmelrock Opločnici šesterokut

Betonski opločnici u obliku šesterokuta kao važan detalj u postizanju željenog dizajna

 


Med i pčelarstvo kao inspiracija

Kao inspiracija za oblikovanje gredica s raznovrsnim, uglavnom medonosnim biljem, poslužila je karakteristična snimka podravskih i slavonskih polja iz zraka. U gredicama i cvjetnjacima zasađene su, između ostalog, lavanda, kadulja, timijan te crnoooka pupavica i vučika koje svojom bojom i izgledom plijene pažnju.

 


Opločnik šesterokut kao pčelinje saće

Drugi ključan element oblikovanja je šesterokut koji aludira na pčelinje saće i samim tim na pčelarstvo i med. Novonastali linearni potezi koji sadrže klupe, cvjetnjake i koševe za otpad i “hotel” za pčele izvedeni su iz drveta, dok su saćasti cvjetnjaci i fontana izvedeni iz betona.

“Šesterokutni betonski opločnik pokazao se kao savršen odabir, jer osim što je u skladu s temom, na hodnoj plohi stvara vibrirajući geometrijski uzorak, koji je dodatno naglašen izvedbom opločnika bez rubnjaka.” – objasnila je mag. ing. Arch. Kristina Lukačević, direktorica mlade virovitičke tvrtke ARHIpuls zaslužne za projektiranje parka.

Opločnici Šesterokut

Djelo mladog, ali kreativnog arhitektonskog studija Arhipuls

 


Mali park – nekad i sad

Slike iz zraka pokazuju koliko atraktivno izgleda Mali park nakon makeovera. Boravak u njemu još je privlačnija opcija. Virovitičani svjedoče sve većem broju okupljenih stanovnika koji u parku traže dnevnu dozu opuštanja. U vrijeme najveće “gužve” park zaista izgleda kao prava mala košnica. Što zbog prolaznika koji se ondje okupljaju kao pčelice oko saća, što zbog zanimljivih detalja poput drvenih košnica ili Semmelrock opločnika u obliku šesterokuta.

Jedno je sigurno – makeover je uspio i Virovitičani mogu uživati u slatkim plodovima rada. 

 


Slike govore tisući riječi 

Zavirite u našu malu galeriju. Na lijevoj strani slike prikazuju prostor prije rekonstrukcije, a na desnoj strani – park nakon makeovera.