Visoki prazni zidovi u krajoliku mogu izgledati nezgrapno i preuzeti opći dojam prostora. Što se s njima može učiniti da izgledaju ljepše, iskorišteno? Zapravo, ne moramo činiti ništa, već samo dodati neki ukras ili posaditi penjačicu koja će sama naći svoj put.

Posadite penjačice koje će same pronaći svoj put

Ali, prazan zid može biti odskočna daska za nebrojeno mnogo dizajnerskih pokušaja i ideja. Dodajte svoju osobnost, uspostavite ravnotežu između građenog i sađenog.


Stvorite treću dimenziju

Omekšajte zid dodajući mu elemente koji se uklapaju u arhitekturu kuće i stilom vrta. Na primjer, ugradite stvarni ili lažni prozor sa ili bez roleti. Skup pomno odabranih detalja sličnih npr. slikama na unutrašnjim zidovima kuće, uveseliti će svaki beživotni zid. Biljke penjačice, elegantne kao u viktorijansko doba, red vintage prozora, voćka oblikovana unutar žičanog rastera, također se mogu upotrijebiti kao light motivi vašeg starog bezličnog zida.

Tehnika crtanja murala toliko realnih da izgledaju trodimenzionalno, za one najhrabrije, može izgledati kao prelazak u svijet mašte. Npr. scena vrata koja se otvaraju u začarani vrt, privlači pozornost svakog posjetitelja vrta.

Murali su rješenje za najodvažnije

Nove tkanine otporne na sve vremenske nepogode proširuju mogućnost uređenja prostora. Mogu se objesiti poput zastora ili prevući preko cijelog zida, kao što bi učinili unutar svog doma.


Učinite zid funkcionalnim

Uređenje zida u vrtu predstavlja novu, vertikalnu dimenziju, koja odvlači pozornost od onoga na tlu. Pergole, stupovi i rešetke ne samo da dodaju visinu, već i dubinu prostoru koji povećava zanimanje za vanjski prostor.

Vrtni namještaj stvara intimni dnevni boravak na svježem zraku

Građenjem pergole stvarate strop svom boravišnom vanjskom prostoru. Dodajte joj opločenu terasu, vrtni namještaj, biljke i osvjetljenje. Na taj način stvarate intimni dnevni boravak na svježem zraku, a nekoć neiskorišteni zid postaje savršeno zaleđe. Ako imate potrebu za tim, uz zid postavite drvene police, te ih napunite malim vrtnim alatom i stilski usklađenim teglicama za sadnju cvijeća.

Semmelrock sistem ograda i zidova bijela
Semmelrock Sonnblick zid u kombinaciji s rasvjetom vašem dvorištu daje sasvim novu dimenziju

Osjećajte se dobro

Ispod pergole objesite ogledalo. Dopustite neka ga obraste zanimljiva penjačica. Prostor će postati meditativna, zen oaza, koju možete vidjeti i kroz prozor. Ogledalo će izgledati kao portal u neki bolji svijet.

Boja utječe na raspoloženje. Jake, dramatične boje djeluju energično. S druge strane, nijanse zelene djeluju umirujuće i ublažavaju krutost svakog prostora.

Gradnjom fontane raspoloženje se mijenja jer šum vode umiruje. Zidna fontana pod pergolom ili mahovinom obrasla skulptura u malom jezeru daju vrtu neki novi šarm starih talijanskih posjeda. Gledajte ružni zid kao nastavak vašeg vanjskog dnevnog boravka. Ako se on nalazi vani, ne znači da je manje važan.

Semmelrock Castello ograda sivo prošarana otučena
Semmelrock Castello ograda sivo prošarana otučena

Treba li vaše dvorište potpuni makeover, zavirite u našu ponudu zidova, ograda i cvjetnjaka. Inspiraciju potražite u galeriji u nastavku!

Iva Filipović, mag. ing. prosp. arch.
Semmelrock CAD projektantica